Перейти до вмісту

Мудрі слова старця ,ніколи не звинувачуйте інших

Є люди, які звикли у всьому бачити світлу сторону, а є люди з іншим світоглядом: вони у всьому шукають недоліків.

В одному селі жив Старець, до якого часто приходили люди на пораду. Одного дня до його оселі завітали дві жінки. Вони жалілися на свою сусідку, в якої було шестеро дітей. Розповідали, що люблять діточок, але ці – не виховані і роблять шкоду: то в сад по яблука без дозволу забіжать, то на город прошмигнуть. Казали, що їм, звичайно, шкода жінку, яка сама їх годує, але терпіти неподобство не хочуть.

 

Читайте також Через деякий час наше спілкування перетворилось на казна що. Вона постійно випрошувала у мене продукти.

 

Старець довго думав і сказав: «Є люди, схожі на колючий кактус. Все, що відбувається навколо них, сприймають відсторонено. Навіть не задумуючись, відштовхують оточуючих, не спробувавши поговорити з ними. А є люди, що віддають своє тепло, як сонячні квіточки ромашки. Вони приваблюють запахом і ніжним сяйвом.

 

Скажіть, а ви хоча б раз намагалися поговорити з цими дітьми, запитати, чому вони так роблять? Хоча б іноді частували їх чимось смачним? Може, вони не такі погані, як ви розказуєте?».

 

Засоромились жінки, прийшли додому і виконали все, що порадив Старець. Дійсно, діти проявили себе з іншого боку: добре слово і допомога жінок змінила малих. Вони ввічливо вітались з сусідами, пропонували свою допомогу, без дозволу не ходили в сад.

 

Гарне ставлення та щире сердечне слово можуть розтопити будь-яке серце. Дивіться позитивно на все, що вас оточує. Любов змінить світ на краще.